header plain mobile2

Ketakutan tentang jenayah menurun kepada 61 peratus tahun ini - TPM

KUALA LUMPUR: Ketakutan tentang jenayah dalam kalangan rakyat Malaysia menurun daripada 80 peratus pada 2015 kepada 61 peratus tahun ini, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Memetik hasil satu kaji selidik Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu), beliau berkata 51 peratus daripada responden berpuas hati dengan keseluruhan perkhidmatan polis di kawasan mereka.

"Kira-kira 59 peratus berpuas hati dengan tahap perkhidmatan di balai polis, manakala kira-kira 62 peratus mangsa jenayah tidak pernah membuat laporan polis. Kira-kira 63 peratus lagi berkata mereka menjadi mangsa salah laku polis," kata Ahmad Zahid, yang juga Menteri Dalam Negeri.

Dalam kenyataan, beliau berkata 65 peratus daripada responden bimbang tentang jenayah di kawasan mereka, manakala kira-kira 67 peratus berasa bimbang untuk berjalan di luar rumah pada waktu malam. Menurut beliau, perasaan takut menurun daripada 0.80 pada 2015 kepada 0.72 tahun ini. (Rasa takut diukur menggunakan skala 1.00 hingga 0.)

Kaji selidik berkenaan, yang bertajuk Bidang Keberhasilan Utama Negara Mengurangkan Jenayah: Persepsi Petunjuk Jenayah, dijalankan di bawah Program Transformasi Negara dan melibatkan 14,393 responden e-kaji selidik. - BERNAMA